Sosyal Bilimler Enstitüsü
|

SIKÇA SORULAN SORULAR

Kısaltmalar:

AYBÜ: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı

YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı

ÜDS: Üniversiteler Arası Kurul Yabancı Dil Sınavı

TOEFL: Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı

IELTS: Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi

OBS: Öğrenci Bilgi Sistemi

AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi

TİK: Tez İzleme Komitesi



  1. LİSANSÜSTÜ EĞİTİM YAPMAK İSTİYORUM. ENSTİTÜNÜZÜN EĞİTİM ve ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ BİLGİLERE NEREDEN ULAŞABİLİRİM?

Enstitümüz internet sayfasında yayınlanmış olan AYBÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini inceleyebilirsiniz. İLGİLİ LİNK İÇİN TIKLAYINIZ.

  1. ENSTİTÜNÜZÜN BÜNYESİNDE BULUNAN PROGRAMLARIN ÖĞRENCİ ALIM ÖLÇÜTLERİ HAKKINDA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM. BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Enstitümüz internet sayfası “TÜM DUYURULAR” bölümünden, daha önceki dönemlerde ilana çıkılmış bilgileri inceleyebilirsiniz. Anabilim Dalı Başkanlığı görüşü doğrultusunda alım ölçütleri değişiklik gösterebilir.

  1. ENSTİTÜYE BAŞVURULARDA ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

ALES puanı 5 (beş) yıl geçerlidir.

  1. ENSTİTÜYE BAŞVURULARDA YDS, ÜDS, KPDS, TOEFL, IELTS, VB. YABANCI DİL SINAVLARI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Yabancı dil puanı 5 (beş) yıl geçerlidir.

  1. DOKTORA PROGRAMI KAÇ DÖNEMDİR?

Doktora Programı toplam 12 (on iki) yarıyıldır. İlk 4 (dört) yarıyıl sonuna kadar ders dönemini bitiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

  1. TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI KAÇ DÖNEMDİR?

Tezli Yüksek Lisans Programı 6 (altı) yarıyıldır. İlk 4 (dört) yarıyıl sonuna kadar ders dönemini bitiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

  1. TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI KAÇ DÖNEMDİR?

Tezsiz Yüksek Lisans Programı toplam 3 (üç) yarıyıldır. İlgili öğrencinin 2 (iki) yarıyılda 10 dersini tamamlaması, dönem projesi ödevini hazırlayıp teslim etmesi ve programın kalan ücretini ödemesi gerekir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra öğrencinin mezuniyet işlemleri başlar.

  1. DERS SEÇİMİNİ NEREDEN ve NASIL YAPMAM GEREKİR?

Ders seçimleri akademik takvimde belirtilen tarihlerde online olarak Öğrenci Bilgi Sistemi  (OBS) üzerinden yapılmaktadır.

  1. TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİSİ KAÇ DERS ALMALIDIR?

Tezli yüksek lisans programı öğrencisi en az 120 AKTS kredisi olmak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, daha önce almayan öğrenciler için bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, ilgili enstitü anabilim dalının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. (Anabilim Dalı Kurulu öğrencinin asgari ders sayısının üzerinde ders belirlemeye yetkilidir.)

  1. TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİSİ DERS DÖNEMİNİ BİTİRDİKTEN SONRA HANGİ DERSLERİ ALMALIDIR?

Tezli yüksek lisans programı öğrencisi ders dönemini bitirdikten sonra tez çalışması ve uzmanlık alan derslerini almalıdır.

  1. TEZLİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİYİM. DERSLERİMİ TAMAMLADIM. TEZ ÖNERİ FORMUNU NE ZAMAN TESLİM ETMEM GEREKİR?

Derslerinizi tamamladığınız dönemden sonraki ilk dönem içinde Enstitümüz internet sayfası FORMLAR bölümünde bulunan Tez Öneri Formunu hazırlayıp form üzerindeki imzaları tamamladıktan sonra ilgili form öğrenci tarafından Anabilim Dalı Başkanlığına teslim edilir. Anabilim Dalı gerekli imzalar tamamlandıktan sonra Enstitümüze iletecektir.

  1.  DOKTORA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ KAÇ DERS ALMALIDIR?

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az yedi ders, seminer, ilgili enstitü anabilim dalının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen diğer öğrenim etkinlikleri (makale, konferans, bildiri ve benzerleri), yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.

Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 14 ders, seminer, ilgili enstitü anabilim dalının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen diğer öğrenim etkinlikleri (makale, konferans, bildiri ve benzerleri), yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Ayrıca bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin lisansüstü eğitim sırasında verilmesi zorunludur. (Anabilim Dalı Kurulu öğrencinin asgari ders sayısının üzerinde ders belirlemeye yetkilidir.)

  1. DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. DERSLERİMİ TAMAMLADIM. YETERLİK SINAVINA NE ZAMAN GİRMEM GEREKİR?

Doktora öğrencileri derslerini tamamlayarak en geç 5. (beş) yarıyılda yeterlik sınavına girmeleri gerekmektedir. 5. (beş) yarıyılda yeterlik sınavına girmeyen öğrenci başarısız sayılır. Bir sonraki yarıyılda (6. yarıyıl) sınava girmeyen öğrenci ikinci defa başarısız olur ve öğrencilik kaydı silinir. Bununla birlikte 5. ve 6. yarıyıllarda yeterlik sınavına girip başarısız olan öğrencinin de kaydı silinir.

  1. DOKTORA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ DERS DÖNEMİNİ TAMAMLADIKTAN SONRA SÜREÇ NASIL DEVAM EDER?

Ders dönemini bitiren doktora programı öğrencisi doktora yeterlik çalışması dersini almalıdır.

  1. DOKTORA YETERLİK SINAVINDAN BAŞARILI OLAN ÖĞRENCİ HANGİ DERSLERİ ALMALIDIR?

Doktora Yeterlik sınavını geçen doktora programı öğrencisi tez önerisi çalışması dersi ve uzmanlık alan dersini almalıdır.

  1. DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. YETERLİK SINAVINI GEÇTİM. NE YAPMAM GEREKİR?

Doktora yeterlik sınavını başaran öğrenciler için bir ay içinde "Tez İzleme Komitesi" oluşturulması gerekir. Enstitümüz internet sayfası FORMLAR bölümünde bulunan Doktora Tez İzleme Komitesi Teklifi Formu doldurulur, form üzerindeki imzalar tamamlanarak Enstitümüze teslim edilir.

  1. DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. YETERLİK SINAVINI GEÇTİM. TEZ ÖNERİ SAVUNMASI FORMUNU NE ZAMAN VERMEM GEREKİR?

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrencinin en geç altı ay içinde TİK (Tez İzleme Komitesi) üyeleri önünde tez önerisini savunması gerekir. Bu konu AYBÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 31. madde de detaylı anlatılmaktadır. İLGİLİ LİNK İÇİN TIKLAYINIZ.

  1. DOKTORA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ TEZ ÖNERİSİ SAVUNMASINDA BAŞARILI OLDUYSA SONRA HANGİ DERSİ ALMALIDIR?

Doktora programı öğrencisi tez önerisi savunmasında başarılı bulunduktan sonra tez çalışması ve uzmanlık alan derslerini almalıdır.

  1. TEZLİ/DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. DERSLERİMİN DIŞINDA UZMANLIK ALAN DERSİNİ NE ZAMAN ALMALIYIM?

Tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, öğrenciliklerinin başladığı dönemden itibaren uzmanlık alan dersini her dönem (tez dönemi de dahil) almaları gerekmektedir.

  1. TEZLİ YÜKSEK LİSANS/DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. SEMİNER DERSİNİ NE ZAMAN ALMALIYIM?

Ders aşamasında bulunan öğrenci bir defa seminer dersini alarak başarılı olmalıdır.

Tezli Yüksek Lisans Programında ders döneminde seminer dersinden başarılı olamayan öğrenci tez aşamasına geçemez.

Doktora Programında ders döneminde seminer dersinden başarılı olamayan öğrenci doktora yeterlik aşamasına geçemez.

  1. YÜKSEK LİSANS / DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. TEZİMİ TAMAMLADIM VE SAVUNMA AŞAMASINA GEÇTİM. NE YAPMAM GEREKİR?

Tezini tamamlayarak savunma aşamasına geçen öğrencinin, danışmanının teklif edeceği asil ve yedek sınav jüri önerisi ile toplantı günü ve saatini belirten Tez Sınav Jürisi Atama Formu doldurulur. İlgili form öğrenci tarafından Anabilim Dalı Başkanlığına iletilir.

Tez Yazım Kılavuzuna uygun şekilde hazırlanmış tez taslağı öğrenci tarafından çoğaltılarak toplantı tarihinden en az 15 gün önce Tez İnceleme ve Değerlendirme Formu ile birlikte jüri üyelerine Tez Teslim Tutanak Formu imzalatılmak suretiyle teslim edilir. Tez savunmasına girmeden önce Tez Savunması Sınav Tutanağı Formu hazır bulundurulur.

Not: İlgili formlar Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfası üzerinden ulaşılabilecek “FORMLAR” bölümünde mevcuttur.

  1. YÜKSEK LİSANS / DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. TEZ SAVUNMA SINAVINDA BAŞARILI OLDUM. NE YAPMAM GEREKİR?

Sınav sonucu Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından üst yazı ile Tez Savunması Sınav Tutanağı Formu, Tez İnceleme ve Değerlendirme Formu, Tez Teslim Tutanak Formunu ve Benzerlik Raporu eklenerek Enstitüye bildirilir. Sınavda başarılı olan öğrenci tezin, Tez Yazım Kılavuzuna uygun hazırlanmış olduğu son halinin bir örneğini kontrol için Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne teslim eder. Kontrol edilip onay verilen Tez, 3 adet basılı, 1 adet CD, Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfası / Faydalı Linkler / Mezuniyet İşlemleri kısmında belirtilen işlemler yerine getirilerek teslim edilir.

Not: İlgili formlar Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfası “FORMLAR” bölümünde mevcuttur.

  1.  TEZ YAZIM KILAVUZUNA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfasında bulunan PROJE/TEZ - MEZUNİYET İŞLEMLERİ  başlığından Tez Yazım Kılavuzuna ulaşılabilir.

  1. TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİSİ KAÇ DERS ALMALIDIR?

Tezsiz yüksek lisans programı asgari 60 AKTS kredisi olmak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur.

  1. TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS DÖNEMİNİ BİTİRDİKTEN SONRA HANGİ DERSLERİ ALMALIDIR?

Tezsiz Yüksek Lisans ders dönemini tamamlayan öğrenci dönem projesi dersini seçmelidir.

  1. BÜTÜNLEME KAYDINI NASIL YAPARIM?

Kaydı, OBS üzerinde bulunan DERS VE DÖNEM İŞLEMLERİ alt sekmesinde bulunan BÜTÜNLEME KAYIT kutucuğunu tıklayarak oluşturabilirsiniz.  Resim

  1. ÖĞRENCİNİN DERSTEN BAŞARILI SAYILABİLMESİ İÇİN HARF NOTU EN AZ NE OLMALIDIR?

Tezli Yüksek Lisan Programı için başarılı harf notu en az CB’dir.

Doktora Programında başarılı harf notu en az BB’dir.

  1. HARÇ ÜCRETİNİ NEREYE ÖDEMEM GEREKİR?

Harç ücretlerini öğrenci numaranız ile herhangi bir Halkbank şubesinden, Halkbank ATM’sinden veya Halkbank internet şubesinden yapabilirsiniz. Hesap numarası veya IBAN numarası olmadan sadece öğrenci numarası ile ödeme yapılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

  1. DANIŞMANIMI/PROJE DANIŞMANIMI/TEZ DANIŞMANIMI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM. NE YAPMAM GEREKİR?

Enstitümüz internet sayfasında yer alan formlar bölümünden ulaşılacak Doktora/Yüksek Lisans Tez Danışmanı Değiştirme Formu doldurulup, imzalar tamamlandıktan sonra ilgili form, Enstitümüz yazı işlerine teslim edilir. İşleme alınan dilekçe, Enstitü Yönetim Kurulunda incelenir ve Yönetim Kurulu kararına göre işlem yapılır.

Not: Danışman değişikliği talepleri her eğitim öğretim dönemi ekle-bırak süresine kadar yapılmalıdır.

  1. PASİF ÖĞRENCİ DURUMUNDAYIM. 2 DÖNEM DERS SEÇMEDİĞİM İÇİN DANIŞMANIM DÜŞÜRÜLMÜŞ. NE YAPMAM GEREKİR?

Enstitümüz internet sayfasında yer alan formlar bölümünden ulaşılacak Pasif Durumdaki Öğrencilerin Danışman Belirlemesi için Form doldurulup, imzalar tamamlandıktan sonra ilgili form, Enstitümüz yazı işlerine teslim edilir. İşleme alınan dilekçe, Enstitü Yönetim Kurulunda incelenir ve Yönetim Kurulu kararına göre işlem yapılır.

  1. ÖĞRENCİ BELGESİ VE/VEYA TRANSKRİPT ALMAK İSTİYORUM. BELGELERİ NASIL ALABİLİRİM?

Öğrenci Belgesini E-Devlet üzerinden veya Enstitümüzden, Transkript belgesini ise Enstitümüzden alabilirsiniz.

  1. ÖĞRENCİLİĞİMİ İLGİLENDİREN YÖNETİM KURULU KARARLARINA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Öğrenci otomasyonunda bulunan genel işlemler menüsü altında bulunan genel bilgiler alt sekmesini tıklayın sağ tarafta açılan pencere içerisinde Yönetim Kurulu kararını öğrenebilirsiniz.  Detay için tıklayınız.

  1. YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU YAPMAK İSTİYORUM. NE YAPMAM GEREKİR?

Yatay geçiş başvuru işlemleri akademik takvimde belirtilen tarihlerde online olarak yapılabilmektedir.

  1. TEZLİ PROGRAMDAN DERSLERİMİ TAMAMLADIM, TEZSİZ DİPLOMASI ALABİLİR MİYİM?

En az 8 ders ve semineri tamamlama durumunda Tezsiz Yüksek Lisans Diploması almak için yapılması gerekenler vardır. Bunlar: 1-Dilekçe ile Enstitümüze başvurmalısınız. 2-Ders sayısını ona (10) tamamlamanız gerekir, bunun için size 1 dönem hak verilir. 3-Harç ücretini ödemelisiniz (harç ücreti için Enstitümüz ile irtibata geçebilirsiniz). 4- Bir dönem içinde eksik olan dersleri tamamlamalı ve dönem projesini hazırlayıp enstitüye teslim etmelisiniz. Tüm bu işlemler yerine getirildiğinde mezuniyet işlemleri başlar.

  1. TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİSİYİM AYNI PROGRAMIN TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA GEÇİŞ YAPABİLİR MİYİM?

Üniversite içindeki aynı Enstitü Anabilim Dalında açılmış tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programlarına yatay geçiş yapılabilir. AYBU Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği yatay geçiş hükümleri uygulanır. İlgili Yönetmelik maddelerine bakabilirsiniz

  1. TEZLİ YÜKSEK LİSANS/DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM, SEÇMELİ DERSLERİMDEN BAZILARINI BAŞKA BİR ÜNİVERSİTEDEN ALABİLİR MİYİM? EĞER ALINABİLİYOR İSE KAÇ DERSE KADAR ALABİLİRİM?

Akademik Anabilim Dalı Kurulunun önerisi ve Enstitümüz Yönetim Kurulunun kararı ile öğrenciler, yurt içi ve yurt dışındaki başka yükseköğretim kurumlarından en fazla toplamda iki lisansüstü ders alabilirler.

  1. YÜKSEK LİSANS/ DOKTORA ÖĞRENCİSİYİM. DAHA ÖNCE KAYITLI OLUP BIRAKTIĞIM/MEZUN OLDUĞUM BAŞKA BİR ÜNİVERSİTEDE BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ İLE ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KONULARINI İÇEREN BİR DERSİ BAŞARI İLE GEÇTİM. BU DERSLERDEN MUAF OLABİLİR MİYİM?

Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği konularını içeren bir dersten bir defa başarılı bulunan öğrenci, ilgili dersten muafiyeti için Anabilim Dalı Başkanlığına dilekçe ile başvuruda bulunur. Anabilim Dalı Başkanlığının olumlu görüşü doğrultusunda, Enstitüye iletilen muafiyet talebi Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile sonuçlanır.

  1. KAYIT DONDURMAK İÇİN NE YAPMAM GEREKİR ve KAÇ DÖNEM KAYIT DONDURMA HAKKIM VARDIR? 

Kayıt dondurma başvuru tarihleri her yıl Akademik takvimde belirlenerek öğrenci bilgi sistemi üzerinden online başvuru ile alınmaktadır. Başvurular sona erdikten sonra öğrencilerin yapmış olduğu başvurular Enstitümüz tarafından incelenerek Anabilim Dalı Başkanlığına görüş sorulmaktadır.

Öğrenciler, sağlık, askerlik, yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında eğitim, maddi ve ailevi nedenlerle, ilgili yönetim kurulu kararıyla en fazla iki yarıyıllık bir süre için kayıt dondurabilirler. Zorunlu hallerde bu süre üniversitemiz kayıt dondurma esaslarına binaen izni veren ilgili yönetim kurulu tarafından uzatılabilir.

  1. KAYIT SİLDİRMEK İSTİYORUM, NE YAPMAM GEREKİR?

Enstitümüz internet sayfasında yer alan formlar bölümünden ulaşılacak Kayıt Sildirme Dilekçesi’nin üzerinde bulunan imzalar tamamlandıktan sonra (danışman yoksa Anabilim Dalı Başkanı imza atabilir) ilgili dilekçe Enstitümüz yazı işlerine teslim edilir. İşleme alınan dilekçe, Enstitü Yönetim Kurulunda incelenir ve Yönetim Kurulu kararına göre işlem yapılır.

  1. ASKERLİK TECİR İŞLEMLERİ NASIL OLMAKTADIR?

Tecir işlemleri, Enstitü tarafından Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden, yeni kaydolan öğrencilerin ders kayıt işlemleri sonrası yapılmaktadır. Kayıt dondurma işlemi yapan öğrenciler için kayıt dondurma işlemlerinden sonra ek tecil işlemi için sbe@aybu.edu.tr adresine taleplerin iletilmesi gerekmektedir.

  1. ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEDEN ALMIŞ OLDUĞU E-POSTA ADRESLERİ İLE HANGİ VERİ TABANINA ERİŞEBİLİRLER?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanlığı internet sayfasına giriş yaparak “E-KAYNAKLAR” başlığından ulaşabileceğiniz veri tabanlarının listesini görebilirsiniz.

 


T.C.

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

Tel: +90 (312) 906 20 00  – E-posta: sbe@aybu.edu.tr

Esenboğa Külliyesi Esenboğa/ANKARA