ORCID (Open Researcher and Contributor ID)
ORCID, akademisyen veya araştırmacıların isim benzerlikleri, soy isim değişiklikleri veya Türkçe karakter sorunlarının üstesinden gelinmesinde ve yazarların bütün çalışmalarının tek bir çatı altında toplanmasında kolaylık sağlayan ücretsiz dijital kimliktir.
ORCİD sistemine kayıt için https://orcid.org/register adresinden;
1-İlgili formu doldurun.
2. Kayıt işleminiz gerçekleştirdikten sonra ana menüye yönlendirileceksiniz.
Gelen sayfada ORCID ID’nizi görebilir ve ilgili alanları (kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, finansman bilgileri, çalışma yerleri gibi) doldurabilirsiniz.
Biyografi: "Edit Biography" sekmesine tıklayarak açılan pencereye şahsi bilgilerinizi girebilirsiniz.
Eğitim: "Add manually" veya "add some now" butonlarına tıklayarak eğitiminizle ilgili bilgileri ekleyebilirsiniz.
Çalışma yerleri: "Add manually" veya "add some now" butonlarına tıklayarak çalışma yerlerinize ait bilgileri ekleyebilirsiniz.
Fonlar: Finansman bilgilerinizi eklemek için “search & link” sekmesini kullanabilir veya "Add manually" seçeneğini tıklayarak gelen pencerede ilgili alanları doldurabilirsiniz.
Çalışmalar: Üç farklı yolla sisteme çalışmalarınızı ekleyebilirsiniz.
a. "Add manually" sekmesine tıklayarak gelen pencerede ilgili alanları teker teker doldurarak ekleyebilirsiniz.
b. Google Scholar da dahil olmak üzere export ettiğiniz bibtex uzantılı dosyaları yüklerek çalışmalarınızı ekleyebilirsiniz.
c. "Search & link" butonuna tıkladığınızda, ORCID’in toplu yayın eklenmesi için beraber çalıştığı kurumların olduğu bir liste ekran gelecek ve istediklerinizi seçerek yayınlarınızı toplu olarak ekleyebilirsiniz.
Çalışmalarda DOI numarası varsa “CrossRef Metadata Search”i kullanılabilir ve “Authorize” butonuna basılarak onaylandığında araştırmacının ismi ile bağlantılı yayın listesi ekrana gelir. Ekranda yer alan çok sayıdaki veri, yayın tipine, yılına, adına, kategorisine, yayınevine göre seçilerek sınırlandırılabilir.
Araştırmacıya ait yayınlar için (her bir yayının altında yer alan) “Add to ORCID” bağlantısına tıklanır, eğer ilgili yayının ORCID profiline eklenmesi isteniyorsa “Yes” seçeneğini işaretlenir. Yayın eklendikten sonra bilgisi "In your profile" olarak değişecektir.
Ayrıca sayfanın üst sekmesinde yer alan arama kutusuna DOI numarası yazılarak aradığında da bir yayını bulunabilir.
Web of Science üzerinden yayınların aktarılabilmesi için "ResearcherID" seçilir.
Açılan sayfada "Authorize" butonuna tıkladıktan sonra e-mail adresi veya Researcher ID yazılacak sayfa gelecektir.
Researcher ID'niz yok ise "Join Now It's Free" butonuna tıklayarak "Researcher ID" almak için kayıt olabilirsiniz.
Scopus'tan yayınları aktarmak için "Scopus to ORCID" seçeneği seçilir ve "authorize" tıklandığında Scopus'da araştırmacı adına kayıtlı veya benzer yayınlar gelecektir.
Araştırmacı kendisine ait yayınları seçtikten sonra “Next” butonuna tıkladığında kendisine profil ismi sorulur ve profil ismini görünmesini istediği şekilde değiştirebilir.
Daha sonra araştırmacıya ait çalışmalar listelenerek ve kendisinden onaylanma istenir.
Send Author ID”adımında kurumsal e-posta adresinin iki kere girmenin ardından araştırmacının kayıtları ve Yazar ID numarası ORCID’e aktarılacaktır. Return to ORCID bağlantısı ile ORCID arayüzüne dönerek yayınlar kontrol edilebilir.
3. Bütün bu aşamalardan sonra araştırmacı e-posta veya ORCID kayıt numarası ve şifre kullanarak sisteme giriş yapabilir.