Faculty of Health Sciences
|

Üniversitemiz ve Sağlık-Sen işbirliği ile Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu Gerçekleştirilmiştir.

single

     Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Sağlık-Sen iş birliğinde "Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı, Bir Adım Ötesi: Geliştirmeye Yönelik Müdahaleler" başlıklı sempozyum düzenlenmiştir. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz KÖSEOĞLU ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk DOĞAN’ın sempozyum başkanları olduğu programın düzenleme kurulunda Üniversitemizden Fakültemiz Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay YAZICI,  Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erdal CEYLAN, Fakültemiz Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Burçin AYSU, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Halil Tayyip UYSAL, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü İletişim Daire Başkanı Mustafa ÖRNEK, Sağlık-Sen Başkan Yardımcısı Mustafa IRGATOĞLU, Hukuk Müşaviri Av. Özlem TİTREK YILDIRIM, ve SASAM Sosyal Politika Uzmanı Defne Demet yer almıştır.

     Memur-Sen Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz KÖSEOĞLU, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk DOĞAN, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed ATAK, öğretim üyeleri, hastane temsilcileri, üniversite öğrencileri ve çok sayıda davetli katılmıştır.

     Fakültemiz Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay YAZICI’nın sempozyumun önemi, sağlık okuryazarlığında bir adım ötesine yönelik yapılacak çalışmalar ve sempozyum doğrultusunda oluşturulacak modele yönelik bilgilendirme konuşması ile başlayan program protokol konuşmaları ve ardından davetli konuşmacıların sunumları ile devam etmiştir.

     Konuşma Oturumları “Sağlık Okuryazarlığı ve Mizah” başlıklı sunum ile başlayıp sağlık okuryazarlığının ne olduğu, önemi, ülkemizde sağlık okuryazarlığı düzeyi, sağlık bakanlığı tarafından sağlık okuryazarlığına yönelik yürütülen çalışmalar, dünyada sağlık okuryazarlığına yönelik uygulamalar ve sağlık okuryazarlığı ile ilgili yapılan güncel bilimsel çalışmaların yer aldığı “Sağlık Okuryazarlığına Genel Bakış” başlıklı birinci oturum ile devam etmiştir. Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Emrah AKBAŞ'ın moderatörlüğünü yaptığı  “Sağlık Okuryazarlığını Geliştirmeye Yönelik Müdahaleler” başlıklı ikinci oturumda sağlık okuryazarlığını geliştirmede sağlık hizmetleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimlerin yeri ve önemine yönelik sunumlar gerçekleştirilmiştir. Fakültemiz Hemşirelik Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül AKCA’nın da konuşma yaptığı “Sağlık Okuryazarlığını Geliştirmede Medya ve Teknolojinin Yeri” başlıklı üçüncü oturumda ise doğru sağlık bilgisine ulaşmada sağlık haberciliğinin gücü ve önemi, doğru sağlık bilgisine erişimde dijital medyanın yeri, dijital sağlık okuryazarlığı uygulamaları ve sağlık okuryazarlığını geliştirmede yapay zekanın nasıl kullanılması gerektiğine yönelik sunumlar gerçekleştirilmiştir.

     Sağlık okuryazarlığında mevcut durumun ortaya konulduğu ve sağlık okuryazarlığını geliştirmede bir adım ötesine yönelik oldukça etkili müdahale önerilerin sunulduğu sempozyum genel değerlendirme ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından sona ermiştir.