Psikoloji Bölümü
|

Tanıtım

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Cem Şafak ÇUKUR psikolojiyi ve bölümümüzü anlatıyor:

 

                                                                                       

 

                                                                                       

AYBU PSİKOLOJİ

Psikoloji “insanı anlama çabasında” görece yeni bir bilim dalıdır. Uzun bir geçmişe sahip olmasına karşın tarihi kısadır. Ancak, psikoloji kısa tarihi boyunca oldukça hızlı bir ilerleme göstermiş, hem bilimsel gelişmeler hem de uygulama alanlarının zenginliğiyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Ülkemizde de psikoloji araştırmaları, eğitimi ve uygulamaları gecikmeli de olsa toplumda bir yer edinmeye başlamıştır. Psikoloji alanına ilişkin özgün kuramsal bilgi ve yöntemsel yaklaşımlar hızla artsa da, bilim olarak psikoloji doğası gereği farklı bilim dallarının (biyoloji, istatistik, antropoloji, sosyoloji, siyaset, işletme, kültür ve diğer toplum bilimleri, vb.)  kesişme noktasındaki yerini korumaktadır. Psikoloji hem bilim dalı olarak hem de uygulama alanı olarak oldukça çeşitlilik sergilemektedir. APA (Amerikan Psikologlar Derneği) 54 farklı psikoloji alt alanı tanımlamakta ve bünyesinde barındırmaktadır. Ülkemizde lisansüstü eğitimleri göz önünde bulundurulduğunda özellikle öne çıkan 6 psikoloji alt alanından bahsedebiliriz. Bunlar:

1.      Deneysel Psikoloji (Bio-Bilişsel-Deneysel)

Öğrenme, bellek, duyum, algı, dil, motivasyon, performans ve iletişim gibi davranışlara ilişkin temel süreçleri; kontrollü laboratuar koşullarında gerçekleştirdiği deneyler aracılığı ile anlamaya çalışır.

2.      Sosyal psikoloji:

Sosyal psikoloji insanlar arası ilişkileri ve etkileşimi çalışır. Tutumlar, toplumsal cinsiyet, sosyal algı, benlik, önyargı, siyaset psikolojisi, ikili ilişkiler, grup davranışı, saldırganlık, sağlık, değerler, sosyal psikolojide yaygın olarak ele alınan konu başlıklarıdır.

3.      Endüstri ve Örgüt Psikolojisi

Psikolojinin alt uygulama alanlarından biri olan Endüstri ve Örgüt Psikolojisinin temel çalışma konuları; iş tanımı, işe alım, testler, performans değerlendirme, insan kaynakları yönetimi, oryantasyon, işçi sağlığı ve iş güvenliği, liderlik, geribildirim,  örgütsel davranış, güdülenme, eğitim vb. olarak sıralanabilir. 

4.     Klinik Psikoloji

İnsanın “normal” ve “normal dışı” davranışları, klinik psikolojinin ilgi alanıdır. Klinik psikologlar, bireylerin yaşadıkları sorunları bilişsel, davranışsal ve duygusal boyutlarıyla inceleyip, gerekli psikolojik değerlendirmenin yapılmasında ve tedavi akışında aktif rol alırlar.

5.      Gelişim Psikolojisi

Doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam süresinde insan gelişiminde yaşa bağlı olarak görülen düzenli ve birbirini izleyen değişimi çalışır. Gelişim psikologları, insan gelişiminin farklı evrelerinde gözlemlenen davranışlar ile çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bu davranışlar üzerinde etkisini araştırarak; kuramsal bir perspektif geliştirip, alana ilişkin ilkeleri saptamaya çalışır.

6.      Uygulamalı Psikoloji  

Psikometri, Sağlık psikolojisi, Trafik, Siyaset Psikolojisi, Toplum Psikolojisi, Okul psikolojisi, Aile Psikolojisi, Hukuk Psikolojisi, Din Psikolojisi, Bağımlılık, Spor Psikolojisi gibi alanları kapsamaktadır.

AYBÜ Psikoloji Bölümü yukarıda bahsedilen psikolojinin alt alanları temelinde Lisans programını hazırlamıştır.

İş Olanakları

Psikoloji mezunlarının hem devlet kurumlarında hem özel sektörde hem de bağımsız olarak çalışma olanakları vardır. KPSS sınav sonuçlarına göre, devlette

  • Sağlık sektöründe (hastaneler, toplum sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, vb.),
  • Adalet Bakanlığı bünyesinde mahkemeler, tutukevleri ve ıslahevlerinde,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bedensel ve zihinsel engellilere yönelik oluşturulmuş kurumlarda, huzurevlerinde ve sosyal politika bağlamında geliştirilen proje/birimlerde,
  • Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde rehberlik araştırma merkezleri ve gerekli formasyon eğitiminin tamamlanmasının ardından öğretmen olarak,
  • Emniyette ve çeşitli askeri kurumlarda çalışma olanakları mevcuttur. 
  • Özel sektörde; psikoteknik değerlendirme merkezlerinde, özel psikoterapi ve ruh sağlığı merkezlerinde, kreşlerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, dershanelerde ve özel okullarda, insan kaynakları ve halkla ilişkiler bölümlerinde, reklamcılık, pazarlamacılık ve araştırma merkezlerinde çalışma olanağı vardır.

Bağımsız çalışma olanakları konusunda; son dönemdeki yasal düzenlemeler ile birlikte, gerekli eğitimlerin tamamlanması koşuluyla psikoloji lisans mezunları aile danışmanı olarak çalışabilmektedirler.