Bölümümüz 2011 yılında kurulmuş ve aynı yıl eğitime başlamıştır. Dört profesör, dört doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir doktor öğretim görevlisi ve yedi araştırma görevlisi bölümümüzde görev yapmaktadır. Bölümümüz bünyesinde bulunan laboratuvarların yanısıra merkez araştırma laboratuvarnda (MERLAB) bulunan imkanlar eğitim ve araştırma için kullanılmaktadır. Lisans eğitimine ilave olarak yüksek lisans ve doktora dereceleri de Fen Bilimleri Enstitüsü, Malzeme Mühendisliği programı altında verilmektedir.
Bölümümüzde tüm seviyelerde eğitim %100 İngilizce verilmektedir. Öğrencilerimiz üniversite tarafından sunulan İnglizce hazırlık programına devam edip fakülte eğitimi öncesinde dil becerilerini geliştirebilme olanağına sahiplerdir. Yeterli dil becerilerine sahiplerse, muafiyet sınavında başarılı olmaları durumunda, hazırlık sınıfından muaf olarak direkt eğitime başlamaları da mümkündür. Bölümümüz Etlik'te bulunan 15 Temmuz Şehitleri Binası'nda yer almaktadır.
Bölümümüzde, Türkiye ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden mezun akademik kadromuz, metalik, seramik, polimer, kompozit ve nano malzeme alanlarında eğitim ve araştırma çalışmalarını yürütmektedir.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün misyonu mezunlarımıza endüstri, yükseköğretim ve devletin ihtiyaçları doğrultusunda Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında kapsamlı ve çok yönlü bir eğitim sağlamak, Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin gelişmiş sahalarında ileri derecede araştırmalarda bulunmak ve disiplinlerarası Metalurji ve Malzeme Mühendisliği toplumunda bütünleştirici ve liderlik rolü üstlenmektir.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü eğitim, araştırma ve toplum hizmeti alanlarındaki katkıları aracılığı ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinde yüksek atıflı bilimsel yayınları, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında üstün liderlik rolü üstlenme ve toplumun çeşitli kesimlerinden gelmiş olan yüksek nitelikli mezunlar yetiştirme sureti ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında ulusal ve küresel ölçekte faaliyette bulunmayı amaçlamaktadır.
Teknolojide asıl ilerlemeyi sağlayan malzeme alanında katedilen gelişmelerdir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında türetilen akademik yayınlar, Makina Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği gibi mühendislik alanlarının yanı sıra Fizik ve Kimya gibi Doğa Bilimlerini de geçerek, genişletilmiş Bilim Atıf Endeksi- (SCIE) ve Sosyal Bilimler Atıf Endeksi (SSCI) tarafından taranan bilimsel makalelerin % 6,1’ini oluşturmuştur. Bu bulgu Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin toplumumuzda çok önem taşıyan disiplinlerarası bir araştırma ve çalışma alanı olduğuna işaret etmektedir.
Bölümümüz Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin değişimi toplumsal değişim ile paralellik arzetmektedir.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinler arası bir araştırma ve çalışma alanı olduğundan biz bir disiplinlerarası Malzeme Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programlarıı geliştirerek toplumun bu yöndeki yoğun taleplerini karşılıyoruz.
Bölümümüz araştırmalarının güncel örnekleri arasında nanokompozit malzemeler, seramik, termodinamik, gelişmiş malzemeler, katı hal fiziği ve Malzeme Mühendisliğinde disiplinler arası çalışmalar bulunmaktadır.
Yüksek Lisans programlarındaki öğrencilerimizi disiplinlerarası bir yaklaşımla onların havacılık, biyomedikal, otomotiv, kimya, inşaat, elektronik, enerji ve telekomünikasyon sektörlerinin yanı sıra devlet kurumları ve akademik kurumlar gibi politika yapıcı kurumların endüstriyel ve toplumsal taleplerini karşılayabilecek kapasitede hazırlıyoruz.
Biz öğrencilerimiz için akademi, devlet kuruluşları ve sanayi gibi alanlarda disiplinler arası başarılı kariyer için gerekli temelleri atıyoruz.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunlarımızın aşağıda listelenmiş sektörlerde mezuniyet sonrası çalışma fırsatı bulmaları beklenmektedir:
Biyomalzemeler
Biyomedikal mühendisliği
Biyomimetik
Biyonanoteknoloji
Elektronik, optik ve manyetik malzemeler
Enerji ve yakıtlar
Fotonik
İmalat
Kompozit malzeme mühendisliği
Malzeme fiziği
Malzeme karakterizasyonu
Malzeme kimyası
Malzeme modellemesi
Malzeme mühendisliği
Malzeme planlaması
Malzeme politikası
Malzeme yönetimi
Malzemeler finansı
Metaller ve alaşımlar
Moleküler mühendisliği
Nanoteknoloji
Opto-elektronik
Polimer mühendisliği
Seramik mühendisliği
Süreç mühendisliği
The mission of the Department of Metallurgical and Materials Engineering is to provide our graduates with a well-rounded materials engineering education in order to meet the needs of industry, academia, and government; to conduct edge-cutting dynamic research at the frontiers of the metallurgical and materials engineering; and to provide an integrating and leadership role to the broad multi-disciplinary metallurgical and materials engineering community.
Through its actions in teaching, research, and public service, the Department of Metallurgical and Materials Engineering aims for a national and international presence in metallurgical and materials engineering as indicated by highly-cited scholarly publications, outstanding leadership in the profession, and the education of a diverse group of highly-qualified graduates.
Metallurgical and Materials engineering has transformed significantly every aspect of the modern life in our times. Reflecting on this public importance, Metallurgical and Materials Engineering formed 6.1% of the scientific papers indexed by the Science Citation Index-Expanded (SCIE) and Social Sciences Citation Index (SSCI), surpassing all fields of the engineering including Mechanical Engineering and Computer Engineering as well as all the other basic sciences such as Physics and Chemistry. This finding provides for the fact that metallurgical and materials engineering an interdisciplinary field with a great public importance in the society.
Our department is involved heavily in the transformation process by the metallurgical and materials engineering.
Metallurgical and Materials engineering is an interdisciplinary field and we are developing an interdisciplinary B.Sc. curriculum in Metallurgical and Materials Engineering to meet the heavy demands from the society in this way.
Examples of our current departmental research include nanocomposites, ceramics, thermodynamics, advanced materials, solid state physics, and interdisciplinary studies in Metallurgical and Materials Engineering.
We are preparing our students in B.Sc. and M.Sc. programs using an interdisciplinary focus to enable them to meet the industrial and societal demand in the fields including aerospace, biomedical, automotive, chemical, construction, electronics, energy, and telecommunication industries as well as the policy making organizations such as the state departments and the academic institutions.
We lay the foundations for successful careers in the interdisciplinary fields such as academia, state organizations, and industry.
Metallurgical and Materials Engineering graduates are expected to find careers in a wide-variety of fields including
Biomaterials
Biomedical engineering
Biomimetics
Bionanotechnology
Ceramic engineering
Composite engineering
Electronic, optical & magnetic materials
Energy and fuels
Manufacturing
Materials characterization
Materials chemistry
Materials finance
Materials management
Materials modeling
Materials physics
Materials planning
Materials Policy
Materials engineering
Metals and alloys
Molecular engineering
Nanotechnology
Opto-electronics
Photonics
Polymer engineering
Process engineering