“1.Türkiye Sinirbilim Kongresi’’ AYBÜ’de Gerçekleşti

Sinirbilim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen 1.Türkiye Sinirbilim Kongresi 10 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara’da olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilkent Yerleşkesinde Sinirbilimde EEG Kursu ve Nöropsikolojik Testler Kursu ile başladı.Başarıyla kurslarını tamamlayarak beyin araştırmalarındaki son gelişmeleri ve yenilikleri yakından deneyimleme fırsatı bulan katılımcılara sertifika takdimi yapılarak ilk gün sonlandırıldı.

Beyin araştırmacılarını buluşturan kongrenin açılış konuşması 11 Mayıs 2024 tarihinde Etlik Milli İrade Yerleşkesinde Kongre Başkanı ve Sinirbilim Derneği Başkanı, AYBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsüm AKDENİZ tarafından gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Kongre’nin Onursal Başkanı Prof. Dr. Pınar ÖZIŞIK’ın moderatörlüğünde; Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN, “Beyin,Kuantum ve Yapay Zekanın Entegre Yolculuğu’’ ile başladı. Ardından Doç. Dr. Gülsüm AKDENİZ ‘’Görünmeyeni Görmek: Elektroensefalogram Haritasında Pareidolia’’, Barış METİN, “Bilişsel Süreçlerin Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Haritalanması’’, Melih ÇAMCI “Suçlu Beynine Sinirbilimsel Yaklaşım’’ sunumlarını katılımcılarla paylaştılar.

İlk günün ikinci oturumu ise; Mehmet Fatih CEYLAN’ın “Nörobiyolojik Bakış Açısıyla Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Beynin Hareketli Dünyası”, Ahmet İlkay IŞIKAY‘ın ‘’Nöromodülasyonda Vagal Sinir Stimülasyonunun Dünü, Bugünü ve Yarını’’, Ahmet Cevdet CEYLAN ise ‘’Genler Konuşunca Beynimiz ‘’adlı sunumlarını gerçekleştiren Türkiye’de alanında öncü olan uzmanlar, beyinle ilgili çeşitli konuları ele aldı, deneyimlerini Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlayan beyin araştırmacıları ile paylaştı.

Sunuların ardından profesyoneller ve gençler arasında etkili iletişim ile gerçekleşen Origami Yapımı ile Nöro-Farkındalık, Koku Hafızası için Parfüm Yapımı, Kilden Beyin Yapmak, Beyin Temalı Broş Süslemesi ve Kurabiye Süsleme ile Nöro- Farkındalık isimli workshoplarda beyin farkındalığı oluşturuldu.Bu sosyal atölyelerden sonra ilk gün sözel sunumlar ile sona erdi.

Kongre’nin son günü Selim Selçuk ÇOMOĞLU, “Parkinson Hastalığı Uygulamalarının Sinirbilim üzerinde olası etkilerini’’, Atilla YILMAZ, “Derin Beyin Simülasyonu: Dünü, Bugünü ve Yarını’’, Tuğba HİRFANOĞLU, “Epilepsinin Tanı ve Tedavi Protokolleri’’ sunumlarını ile başladı.