Ankara Yıldırım Beyazıt University
|

Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı Gerçekleştirildi

single

TÜBİTAK ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği içinde Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi. 
Çeşitli kurum ve kuruluşlardan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu konferansta bilim insanları gelecek senaryolarına ışık tutacak verilerle 203 projeyi sunumlar ile kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Deprem felaketinin ardından deprem bölgelerinde bilimsel bir seferberlik başlatılmıştır. Deprem bölgesinde saha araştırmaları devam ederken, sosyal bilimlerle ilgili boyutlara da odaklanılmıştır. Deprem araştırmaları kapsamında, jeolojik, tektonik ve benzeri alanlarda araştırma projeleri, saha inceleme projeleri, gıda güvenliği, tarım ve çevre projeleri gibi birçok alanda proje TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Bu projeler sayesinde birçok araştırmacı deprem bölgesinde sahadan bilgi topladı.

AYBÜ, bu projelerden iki tane yürüttü. AYBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Okuyucu öncülüğünde Prof. Dr. Salah Hajiismail, Doç. Dr. M. Fatih Öktem ve Dr. Furkan Özdemir, Afşin Elbistan başta olmak üzere Malatya ve Adıyaman'da çalışmalar yürüttü. Prof. Dr. Hasan Okuyucu, gerçekleştirilen bu sanal konferansta Elbistan, Kahramanmaraş, Malatya  ve Adıyamanda depremden etkilenen sanayi üretiminin alt yapısının incelenmesini yaptıkları çalışmalar sonucu elde ettikleri verileri sunum eşliğinde paylaşmıştır.Prof. Dr. Hasan Okuyucu, Elbistan, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yapılan incelemelerde deprem nedeniyle sanayi tesislerinde oluşan hasarın sebeplerine ayrıntılı olarak değinmiştir. Sunumun sonunda konu hakkında önerilerde bulundu. Proje için teşekkürlerini iletti. 
AYBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baran ise, Arş. Gör. Abdullah Türer ve Arş. Gör. Sercan Tuna Akkaya ile birlikte projeyi yürüttü. Gaziantep ve civarlarındaki yapı hasarlarını inceleyen ekip, yapı hasar tiplerinden örnekler göstererek yaşanan depremin Gaziantep merkeze göre Gaziantep İslahiye’de neden bu kadar fazla yıkıma sebep olduğunu araştırdı. Prof. Dr. Mehmet Baran, yapılarda gözlenen kusurlara örnekler gösterdi ve öneriler vererek sunumunu tamamladı.