SBF Buluşmaları 43 Türkiye’nin Sınır Ötesi Operasyonlarında Güvenlik ve İnsani Diplomasi Perspektifi Programımız Gerçekleştirilmiştir.

43. SBF BULUŞMASI: Türkiye’nin Sınır Ötesi Operasyonlarında Güvenlik ve İnsani Diplomasi Perspektifi
Siyasal Bilgiler Fakültemizin gelenekselleşen SBF Buluşmalarının 43.sü “Türkiye’nin Sınır Ötesi Operasyonlarında Güvenlik ve İnsani Diplomasi Perspektifi” başlığı altında 05.03.2020 tarihinde Esenboğa Külliyesinde gerçekleştirildi. Fakültemiz öğretim üyesi Dr. Nergis Dama’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen program Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül’ün selamlama konuşması ile başladı. Ardından davetli konuşmacı Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz’ın sunumu ile program devam etti.
Dr. Murat Yılmaz konuşmasına dünyanın ve özelde Türkiye’nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı kriz ve buhran durumunu belirterek başladı. İkinci Dünya Savaşını takip eden yıllarda Türkiye’nin Batı bloğu içerisinde yer aldığını ve Sovyet Rusya ile ilişkilerinin bozulduğunu belirtti. Rusya ile kopan bağlar Türkiye’yi genelde Batı ülkeleri özelde ise ABD’nin talepleri doğrultusunda hareket etmeye mecbur bıraktığına değinen Yılmaz, bu durumun ABD ve NATO destekli gerçekleştirilen darbeler ve darbe teşebbüslerine rağmen uzun yıllar sürdüğünü belirtti.
Murat Yılmaz, Sovyetlerin çöküşü ile Türkiye’nin bölge ülkeleri üzerinde kendi milli menfaatlerini önceleyen politikalara yöneldiğini ve bu durumun NATO ile Türkiye arasında fikir ayrılıklarına neden olduğunu aktardı. NATO ve ABD’nin Suriye özelinde tutarlı bir politikaya sahip olmaması, Türkiye’yi Rusya ve İran ile işbirliği fikrine kaydırdığını belirten Yılmaz, bu sürecin Türkiye’nin iç siyasetindeki türbülans dönemlerine denk gelmesi ve özellikle 15 Temmuz tavrı dolayısı ile Rusya ile teması daha sıcak bir noktaya taşıdığı söyledi.
Yılmaz, Türkiye’nin farklı güçler ile temas kurmaktan ziyade Batının yönlendirmesi ile hareket etmesinin bir nedeninin de mevcut askeri ve ticari vesayet düzeninden kaynakladığını belirtti. Son 20 yıllık mücadele ile mevcut vesayetin zayıfladığını ve Türkiye’nin daha bağımsız bir politika gütmesini sağladığını belirtti.
Batı ve Rusya ile aynı zamanda devam eden diplomatik ilişkilerin, Türkiye’ye Suriye politikaları için daha geniş imkanlar verdiğini belirten Dr. Yılmaz, Suriye’de gerçekleştirilen üç askerî harekât ile Türkiye’nin masada da elini güçlendirdiğini belirtti.
İkinci Dünya Savaşı sonrası ile kıyaslandığında Türkiye’nin daha bağımsız bir politika izleyebilmesinin Türkiye açısından bir başarı olarak değerlendiren Dr. Yılmaz, bu durumun daha da güçlendirilmesi konusuna vurgu yaptı. Türkiye’nin bu süreçte müttefiklik konusunu tekrar değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Dr. Yılmaz, iki güç bloğu ile Türkiye’ye karşı tutarsız politikalarına rağmen diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Murat Yılmaz konuşmasının son kısmında Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda insani olarak çok iyi bir sınav verdiğini belirtti.
Daha sonra soru-cevap bölümüme geçilirken program Dr. Nergis Dama’nın misafirimize teşekkür konuşması ile sonra erdi.
Dr. Murat Yılmaz
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1988 yılında mezun olan Murat Yılmaz, aynı üniversitede bünyesinde yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır. Akademik bilgi birikiminin yanında uzun yıllar bürokrasinin çeşitli kademelerinde görev almıştır. Dr. Murat Yılmaz halen Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.