Ankara Yıldırım Beyazit Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, bilgi aktarım/paylaşım hızının zirve yaptığı iletişim çağının imkanları ile insanoğlunun nanoteknoloji, uzay yolculuğu, genetik kopyalama, dijital para gibi konularla birey, toplum ve devlet olarak uğraştığı bir zamanda, eğitimini Dünyanın seçkin üniversitelerinden almış öğretim üyeleri ile eğitim ve Ar-Ge faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Ülkemiz ihtiyaçları ve dünyanın gelişmiş diğer üniversiteleri esas alınarak hazırlanmış olan bölüm müfredat içeriklerimiz ülkemiz, milletimiz ve Dünya’nın gelecek dönemlerdeki teknolojik insan gücüne katkı sağlamaktadır.
2011 yılında kurulmuş olan Fakültemiz, bugün yaklaşık 2500 öğrencisi, 90 öğretim üyesi ve 65 Araştırma Görevlisi ile Ankara’da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin en büyük ve öncü fakültelerinden biridir. Fakültemizde 9 Lisans Programı, 13 Yüksek Lisans Programı ve 9 da Doktora Programı ile eğitim ve Ar-Ge faaliyetleri devam etmektedir. Fakültemizde 250 uluslararası öğrenci ve 7 de uluslararası öğretim üyesi bulunmaktadır.
ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, SAGE başta olmak üzere savunma sanayii kuruluşlarının önemli bir kesiminin kurulu olduğu Ankara’da bulunması AYBU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne önemli avantajlar sağlamaktadır. 2020 yılında 9 Öğretim üyemizin çalışmaları Dünya’da en fazla atıf alanlar listesinde yer almıştır. Öğretim elemanlarımızın önemli bir kısmı ayrıca endüstride alanları ile ilgili danışmanlık-proje yürütücülüğü faaliyetlerinde de bulunmaktadırlar.
Öğretim üyelerimiz TÜBİTAK Ar-Ge destekleri ve TUSAŞ tarafından yürütülen Milli Muharip Uçak, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen “Kara Araçları İçin Yapay Zeka Destekli Atış Kontrol ve Otonom Sürüş” projesi ve TEİAŞ Yüksek Gerilim Elektrik Dağıtımı gibi prestijli ve ileri teknoloji konularında bu kurumlara çeşitli kademelerde destek olmaktadırlar.
Genç ve dinamik bir üniversite olmamıza rağmen öğrenci/öğretim üyesi oranımız ulusal ölçekte emsallerine göre çok iyi seviyededir. Verilen derslerin konusu bakımından ilgili alanda uzmanlaşmış öğretim üyesi eksiğimiz yoktur. Fakültemiz, etkileşimli bir eğitim ortamı ile verimli bilgi aktarımının sağlanması için öğretim elemanlarının erişilebilirliğine hassasiyet göstermektedir. Bu iletişimin ve öğrenci memnuniyetinin korunması için öğrenci-mezun geri bildirimlerine özel önem verilmektedir.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi günümüzde ulusal ve uluslararası rekabetin asıl unsurunun Ar-Ge ve teknolojik yapabilirlik olduğunun farkındalığı ile öğrenciler, öğretim elemanları ve sektör ile beraber bu rekabette güçlü bir şekilde etken bir oyuncu olarak üstlenmiş olduğu misyonu sürdürmeye kararlıdır.
Prof. Dr. Hasan Okuyucu
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı