Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 15 Temmuz Şehitleri Kampüsünde “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Çalıştayı” Düzenlendi
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lutfullah Turanlı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan program, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. İbrahim Aydınlı'nın konuşmalarıyla devam etti. Bu minvalde bir çalıştay düzenlendiği için İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkür ederek sözlerine başlayan Aydınlı, bu zor dönemde depremle ilgili yapılan her türlü çalışmanın çok önemli olduğunu ve yapılan çalışmaların hiçbirinin boşa olmadığını aktardı. Ayrıca, bu tarz çalışmalarla bir noktada bu millete olan borcumuzu bir nebze de olsa ödemiş oluyoruz diyerek programın önemine dikkat çekti.
Çalıştayın ilk oturumunda Dr. Öğr. Üyesi Okan İlhan “Sismik Durum, Kuvvetli Yer Hareketi Kayıtları ve Zemin Etkisi” başlıklı bildirisiyle depremin zemine yaptığı etki hakkında bilgiler verdi. Dr. Öğr. Üyesi Davut Yılmaz Kahramanmaraş depremlerinin barajlara yaptığı etki hususunda bilgilendirme yaparken yaşanan depremin barajları kesen fayları tetikleyeceğini vurguladı. Prof. Dr. Taha Taşkıran, deprem bölgesinde meydana gelen heyelanlar noktasında bildiri sundu ve bu bölgelerde çok sayıda heyelan yaşandığını aktardı.
İkinci oturumun ilk konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Dilsiz deprem bölgesinde incelediği yapısal hasar izlenimleri hakkında bir değerlendirme yaparken çalışmasını sadece konut tipi binalarla sınırlandırdığını aktardı. Gaziantep ve civarlarındaki yapı hasarlarını inceleyen Prof. Dr. Mehmet Baran, yapı hasar tiplerinden örnekler göstererek yaşanan depremin Gaziantep merkeze göre Gaziantep İslahiye’de neden bu kadar fazla yıkıma sebep olduğunu araştırdıklarını ve bu araştırmanın TUBİTAK 1002-C kapsamında gerçekleştirdiklerini aktardı.
İnşaat Mühendisliği bölümü bölüm başkanı Prof. Dr. Lutfullah Turanlı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde yıkılan binalarda hangi yapı malzemelerinin kullanıldığını aktarırken yıkılan ya da ağır hasar alan yapıların durumunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Yapılan yapılarda sürekli olarak inşaat mühendisi başta olmak üzere mühendis ve mimarların çalışması gerektiğine dikkat çekerken çalışan teknik personelin mutlaka ustalık belgesi bulunmasının şart olduğunu aktardı.
Prof. Dr. Hasan Okuyucu TUBİTAK 1002-C destek programı kapsamında Kahramanmaraş depremlerini sanayi altyapısı hasar analizi bakımından inceledi. Deprem bölgesinde pek çok Organize Sanayi Bölgesini incelediklerini ve özellikle çalışan işçilerin fabrikaları terk ettiklerini ve üretimin ciddi oranda azaldığını belirtti. Cihazların da hasar alarak büyük maddi zararların da olduğunu vurguladı. Prefabrik yapıların kolon-kiriş birleşim bölgelerindeki hasarlara dikkat çeken Okuyucu, bu bölgelerin daha sağlam inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Salah Haj İsmail ise, depremin ikinci günü sanayi bölgelerinde gerçekleşen hasarlar hakkında İngilizce bildirisini sundu. Çalıştayın son oturumu Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölümü Öğr. Gör. Dr. Ekrem Bahadır Çalışkan tarafından gerçekleştirildi. Çalışkan, Kahramanmaraş depremlerinden Hatay’ı merkeze alıp zarar gören unsurları maddeleyerek sundu. Çalıştay, katılımcılara teşekkür edilerek ve daha güzel programlarda buluşmak temennisiyle sona erdi.