Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin yanı sıra AYBÜ'de veya Türkiye'deki diğer üniversitelerde öğrenim görmek isteyen adayların Türkçe yeterliliklerini belirleyen Yabancılara Türkçe Sınavı, yüz yüze veya çevrim içi ortamda yapılan ve dört temel dil becerisini ölçen bir sınavdır. Sınavda okuma, dinleme, yazma ve konuşma bölümleri bulunmaktadır. Her bölüm kendi içerisinde değerlendirilmekte olup her bölümün tam puanı 100’dür. Okuma ve dinleme bölümlerinde sorular okuma ve dinleme metinlerine bağlı olarak çoktan seçmeli test şeklindedir. Okuma bölümünde 4 metin ve bu metinlere bağlı olarak çoktan seçmeli test soruları bulunmaktadır. Dinleme bölümünde ise 3 dinleme metnine ait ses kaydı dinlenerek bu kayıtlara ilişkin çoktan seçmeli test sorularına cevap verilmektedir. Yazma bölümünde bir metin (hikaye) tamamlama sorusu ve bir açık uçlu yazma sorusu yer almaktadır. Metin tamamlama sorusunda bir kısmı verilen öykünün devamının en az 100 kelime ile getirilmesi gerekmekte, açık uçlu yazma sorusunda ise bir konu hakkında kişisel görüşlerin en az 125 kelime ile ifade edilmesi beklenmektedir. Konuşma sınavını ise akademik personel, katılımcı ile yüz yüze veya çevrim içi program aracılığıyla canlı bir şekilde konuşarak gerçekleştirmektedir.
SINAV TARİHLERİ WEB SİTEMİZ ÜZERİNDEN DUYURULMAKTADIR.
Yabancılara Türkçe Sınavı (Yüz yüze)
Adayların sınava yüz yüze katılması mümkündür. Yüz yüze YTS için adaylar başvurularını tamamlayıp ödeme dekontunu dilmer@ybu.edu.tr adresine gönderdikten sonra sınav günü sınavdan en geç yarım saat önce AYBÜ DİLMER'de hazır bulunacaklardır. Her aday kalem, silgi gibi araçlarını kendisi temin edecektir. Adaylar basılı soru kitapçığındaki okuma, dinleme ve yazma sorularını cevapladıktan sonra yüz yüze konuşma sınavına katılarak sınavı tamamlayacaklardır.
Yabancılara Türkçe Sınavı (Çevrim İçi)
Adayların sınava çevrim içi (online) katılması mümkündür. Çevrim içi (online) YTS için adaylar başvurularını tamamlayıp ödeme dekontunu dilmer@ybu.edu.tr adresine gönderdikten sonra sınav günü sınavdan en geç yarım saat önce online sınav sisteminde hazır bulunacaklardır.
Çevrim içi sınava girecek öğrencilere kullanıcı adı ve şifre tanımlanacaktır. Kullanıcı adı ve şifreniz DİLMER tarafından e-postanıza iletilecektir.
Çevrim içi (online) sınava giriş sağlamak için Windows 8.1 ya da 10 işletim sistemine sahip masaüstü veya dizüstü bilgisayar kullanımı zorunludur. Akıllı telefonlar ve tabletler bu sınava giriş yapmak için kullanılamayacaktır.
Çevrim içi sınava girilecek bilgisayarda Google Chrome Web tarayıcısının güncel sürümü yüklenmiş olmalıdır. Ayrıca internet bağlantısının sınavı gerçekleştirebilmek için güçlü ve yeterli olduğundan emin olunmalıdır.
Çevrim içi sınavın tüm aşamalarında kameralı bilgisayar kullanılacaktır. Okuma ve dinleme sınavında kameralı bilgisayara ek olarak hoparlör kullanılacaktır. Okuma ve dinleme sınavında kesinlikle kulaklık kullanılmayacaktır. Yazma ve konuşma sınavında kameralı bilgisayara ek olarak hoparlör ve mikrofon (mikrofonlu kulaklık da olabilir) kullanılacaktır.
Çevrim içi sınava girilecek bilgisayara sınavdan önce zoom programının indirilip kurulması gerekmektedir. Zoom programının kısayolu masaüstüne yerleştirilmelidir. Önceden açılarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Ayrıca çevrim içi sınava girilecek bilgisayara sınavdan önce Safe Exam Browser (SEB) uygulaması indirilip kurulmalıdır. Uygulama için https://safeexambrowser.org/download_en.html adresinden “SafeExam Browser or Windows” programı ve dosyasının indirilmesi ve kurulması gerekmektedir.